Εκπαιδευτική ρομποτική Lego

Η κατασκευή και ο προγραμματισμός ενός ρομπότ από τους ίδιους τους μαθητές οδηγεί στην καλλιέργεια και ανάπτυξη σημαντικών νοητικών δεξιοτήτων και συχνά μαθαίνουν μεσω αυτού να συνεργάζονται.

Ωστόσο, τα Lego ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ.

Είναι κατάλληλα παιγνίδια για να εισάγουν τα παιδιά στη ρομποτική σε πολύ μικρές ηλικίες.

 • Μάθε μαζί μας
 • Σκέψου παίζοντας
 • Εφάρμοσαι τη γνώση σου
 • 01
 • 02
 • 03
/ 03
 • Μάθε μαζί μας

  Η ιστοσελίδα είναι στην Ελληνική γλώσσα, περιέχει μαθήματα, κατασκευές και ασκήσεις. Το υλικό συλλέχτηκε εν μέρη από υπάρχοντα site ή όπου χρειάστηκε δημιουργήθηκε νέο. Το υλικό οργανώθηκε σε μια σειρά μαθημάτων σχεδιασμένα σύμφωνα με τους σύγχρονους κανόνες διδακτικής. Η ιστοσελίδα απευθύνεται κυρίως σε μαθητές 9 - 14 ετών. Είναι εύχρηστη και ελκυστική ενώ έγινε προσπάθεια να καλύψει τις απαιτήσεις του Πλαισίου Ποιότητας των Βρυξελλών (The Brussel Quality Framework).

 • Σκέψου παίζοντας

  Τα ρομπότ που χρησιμοποιούνται ως ένα μέσο διδασκαλίας μεθόδων επίλυσης προβλημάτων, αποτελούν μία ευχάριστη και ενδιαφέρουσα ενασχόληση παρέχοντας παράλληλα, μία απλή και διδακτική διεπαφή. Οι μαθητές τα αντιμετωπίζουν περισσότερο ως παιχνίδι, παρά ως εργαλεία μάθησης καθώς η πλειοψηφία τους έχει «παίξει» με αυτά. Η πτυχή του παιχνιδιού, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα θετικού κινήτρου (Κόμης, 2005).

 • Εφάρμοσαι τη γνώση σου

  Οι Frangou κ.ά. (2008), σημειώνουν πως το γεγονός ότι η εκπαιδευτική ρομποτική περιλαμβάνει τόσο την κατασκευή του ρομπότ όσο και τον προγραμματισμό του, την καθιστά ιδανική για την ταυτόχρονη ενασχόληση των παιδιών με έννοιες από διαφορετικές επιστήμες, από την Επιστήμη των Υπολογιστών και την Μηχανολογία, ως τη Φυσική και τα Μαθηματικά.

01
Online μαθήματα

Αφορούν την πλατφόρμα Lego. Για τις κατασκευές και τα προγράμματα χρησιμοποιήθηκε το βασικό πακέτο Lego Mindstorms EV3 Education.

Harmony

Harmony

Flexibility

Flexibility

Health

Health

Βέβαια η πλειάδα των μαθημάτων μπορεί να εφαρμοστεί και στο προηγούμενο πακέτο της Lego, το NXT.

 • Home Slideshow 01
 • Home Slideshow 03
 • Home Slideshow 02
 • 01
 • 02
 • 03
/ 03

 

02
Seymour Papert

avatar Tα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν συμμετέχουν ενεργά στην οικοδόμηση κάτι που έχει προσωπικό νόημα…

Η εκπαιδευτική ρομποτική με θεμελιωτή της τον Seymour Papert  (MIT), συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι και έτσι μετατρέπει την εκπαίδευση σε μία διασκεδαστική δραστηριότητα – είναι γνωστό άλλωστε πως η μάθηση επιτυγχάνεται ευκολότερα, ταχύτερα και ουσιαστικότερα όταν συνδυάζεται με το παιχνίδι. Oι μαθητές μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά (teamwork), να επιλύουν προβλήματα (problem solving) και να υλοποιούν projects

signature

photo
 • Προσχολική ηλικία

  Προσχολική ηλικία

  Αυθόρμητη εμπλοκή->Εμπειρίες για αφηρημένες έννοιες->Συλλογή πληροφορίας->Αλληλεπίδραση->Διαχείριση του λάθους->Δοκιμασία & αναθεώρηση.

 • Εποικοδομισμός

  Εποικοδομισμός

  Learning by making ή learning through design, Μεταγνώση, Αλλαγή στον τρόπο που διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί και μαθαίνουν οι μαθητές

 • Μαθαίνω για την κατασκευή

  Μαθαίνω για την κατασκευή

  Ρομποτική := Φυσικές επιστήμες + Τεχνολογία, Μηχανολογία, Οικονομία, Τέχνη, Κοινωνιολογία

 • Στρατηγικές ανάπτυξης και υλοποίησης δραστηριοτήτων

  Στρατηγικές ανάπτυξης και υλοποίησης δραστηριοτήτων

  Cscl & WEB2, nΤάξεις, Forums, Wikies, Blogs, Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

03
Η ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής Πανεπιστήμιου Αιγαίου

Η ομάδα AegeanRobotics του Πανεπιστημίου του Αιγαίου υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων. Ιδρύθηκε το 2013 και αυτή τη στιγμή, αποτελείται από διδάσκοντες του Πανεπιστημίου, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές. Η ομάδα έχει οργανώσει 4 σχολεία ρομποτικής στη Σάμο καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια σε 4 νησιά του πανεπιστημίου (Σάμο, Χίο, Σύρο, Λέσβο). Έχει λάβει μέρος σε 3 διεθνείς διαγωνισμούς ενώ οργάνωσε τον ένα σε συνεργασία με τη Μεξικάνικη Ομοσπονδία Ρομποτικής. Την επόμενη χρονιά θα συνεχίσει με νέες δραστηριότητες και τη διοργάνωση σεμιναρίων Δια Βίου εκπαίδευσης: http://e-epimorfosi.aegean.gr/e-viewpr?prpd_id=229059&menu=general

04
AegeanRobotics Competition 2017

Επιδιώξεις του διαγωνισμού

Επιδιώξεις του διαγωνισμού

Το τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το ΚΕ. ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. (κέντρο πληροφορικής και νέων τεχνολογιών) της ΔΙ.Δ.Ε. ΣΑΜΟΥ, προτίθεται να διοργανώσει πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής. Ο διαγωνισμός θα λάβει μέρος 6-7 Μαΐου του 2017 στις εγκαταστάσεις του τμήματος στο Καρλόβασι της Σάμου.
 • Να αναπτύξει καινούριες δεξιότητες στους νέους ανθρώπους, όπως είναι η ικανότητα επικοινωνίας και η ομαδοσυνεργασία.
 • Να εισάγει τη νέα γενιά στον κόσμο της τεχνολογίας και να τους γνωρίσει τις πολλές εφαρμογές της ρομποτικής στην καθημερινότητα
 • Να βοηθήσει στην κατανόηση εννοιών των φυσικών επιστημών και να παρουσιάσει την έμπρακτη εφαρμογή τους στον πραγματικό κόσμο
 • Να ενδυναμώσει την αυτοπεποίθηση των νέων ατόμων και μέσα από την αυτοαξιολόγηση και την αυτοενίσχυση να οδηγηθούν στον αυτοέλεγχο της συμπεριφοράς τους
 • Να δημιουργήσει δεσμούς μεταξύ των αναπαραστάσεων και της πραγματικότητας που θα οδηγήσουν σε βαθύτερη κατανόηση των δομών και των νόμων που διέπουν το φυσικό κόσμο
 • Να αλλάξει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της διδασκαλίας προτάσσοντας τη μετάβαση από τη διδακτική θεωρία στην πράξη
 • Να μετατοπίσει τους νέους από την απλή μελέτη και να τους οδηγήσει στα μονοπάτια της εφαρμογής των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής, της πληροφορικής και της μηχανολογίας.
 • Να μεταλλάξει τους νέους σε μικρούς εφευρέτες που θα ανακαλύπτουν, θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν λύσεις σε πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας.
 • Να εκπαιδεύσει το νέο και να τον προετοιμάσει ώστε να γίνει πολίτης της ψηφιακής κοινωνίας της πληροφορίας
 • Να συμβάλει μακροπρόθεσμα στην διαμόρφωση προσοντούχων στελεχών στον εργασιακό χώρο που θα συνεισφέρουν στην οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.
 • Να προωθήσει τη καινοτομία και την αριστεία στις τεχνολογίες αιχμής
Read more

Δοκιμασίες

Δοκιμασίες

Οι δοκιμασίες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Δοκιμασίες WRO: Θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τους κανόνες του WRO (World Robot Olympiad), http://www.wroboto.org. Δοκιμασίες Ελεύθερης Κατηγορίας: Τα αγωνίσματα αυτής της κατηγορίας είναι ανεξάρτητα ηλικίας συμμετεχόντων και μάρκας εξοπλισμού. Μάθε περισσότερα: ​AegeanRobotics Competition 2017 Read more

Καβαλλιεράτου Εργίνα
Καβαλλιεράτου Εργίνα
Αναπλ. Καθηγήτρια
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Φιλίππου Στέφανος
Φιλίππου Στέφανος
MSc.Teaching Information & Communication Technologies
Δραστηριότητα: Δημιουργία Site βιντεομαθημάτων διδασκαλίας lego
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μαυρόπουλος Νίκος
Μαυρόπουλος Νίκος
Υποψήφιος Διδάκτωρ
MSc.Teaching Information & Communication Technologies
Δραστηριότητα: Εξ'αποστάσεως Ρομποτική
Δημιουργία Site βιντεομαθημάτων διδασκαλίας lego
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία νέα

Διαγωνισμός Ρομποτικής

Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το ΚΕ. ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. (Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών) της ΔΙ.Δ.Ε. ΣΑΜΟΥ, διοργανώνει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί 6-7 Μαΐου του 2017 στις εγκαταστάσεις του τμήματος στο Καρλόβασι της Σάμου.

Διαβάστε Περισσότερα

Ανακοίνωση διαγωνισμού Δημοτικού

O WRO Hellas ανακοινώνει την έναρξη του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού, που διοργανώνει για 3η συνεχή χρονιά, με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE. Ο διαγωνισμός με θέμα «Οχήματα και μεταφορές του αύριο», απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές/τριες Δημοτικού και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017.

Διαβάστε Περισσότερα

FIRST LEGO LEAGUE ΑΘΗΝΑΣ

Το FIRST LEGO LEAGUE έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα! Ο Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, θα φιλοξενηθεί στις 19 Φεβρουαρίου 2017 στο Ίδρυμα Ευγενίδου και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Διαβάστε Περισσότερα

7ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Το ταξίδι ξεκινάει για τους "Ρομποτικούς Εξερευνητές" του 7ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, με την παγκόσμια φετινή διοργάνωση να πραγματοποιείται στην Ντόχα του Κατάρ.

Διαβάστε Περισσότερα

Χορηγοί

Home Logo 01
Home Logo 02
Home Logo 04
Home Logo 03

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ιστοσελίδες για εκμάθηση ρομποτικής με LEGO στα Ελληνικά

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.

 AegianRobotics